00000

För 10 person(er)

Ingredienser

Köttkok:

3 kg lamm- eller kalvkött med ben av rygg, bringa och bog
1,5 tsk salt per liter vatten
1 tsk vitpepparkorn grovt krossade
1 morot skalad och i bitar
175 g rotselleri skalad och i bitar
100 g purjolök delad och i bitar
75 g dillstjälkar

Sås:

50 g smör
6 msk vetemjöl
1,5 l silad buljong
1 dl vispgrädde
1 msk ättika 24%
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl dill finhackad

Tillbehör:

kokt potatis, morötter, ärter och salladslök

Dillkött – gör så här:

  1. Lägg köttet i en stor kastrull och mät upp vatten tills det täcker köttet. Tag upp köttet och häll bort vattnet då det kan bli grumsigt eftersom det blir flisor när man sågat genom ben. Mät upp samma mängd nytt vatten och koka upp det tillsammans med salt, peppar, morot, rotselleri, purjo och dillstjälkar. Lägg ner köttet i det kokande vattnet och låt alltsammans sjuda under lock ca 1 1/2 tim.
    Skumma någon gång om det behövs. Tag av från värmen och låt det stå ca 15 minuter.
  2. Tag upp köttet och sila buljongen genom en finmaskig sil eller silduk. Rensa köttet från ben och skär eventuellt större köttbitar något mindre. Hit går bra att förbereda.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjöl. Tillsätt buljong under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Häll på grädde och smaka av såsen med ättika, socker och salt. Blanda ner köttet och låt alltsammans bli varmt. Blanda ner dill strax före servering.
  4. Koka gärna potatis, morötter och salladslök i buljong så blir de extra goda. Ärter passar också att servera till.
Fler recept med: Övrigt