Dill- och vitlöksgravad strömming

00000

Gravad strömming i härligt dillgrön sås.

För 8 pers på julbord

Ingredienser

600 g strömming, rensad
1 knippa dill, färsk (minst 100 g)

Ättikslag

5 dl vatten
0,5 dl ättika, 24 %
1 msk salt
1 dillstjälkarna, de hackade

Dill- och vitlöksås

1 dillen, det gröna av
0,5 dl mjölk
3 vitlöksklyftor, pressade
3 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar, nymalen

1. Dra skinnet av strömmingsfiléerna. Plocka av dillvipporna, ,hacka stjälkarna.
2. Blanda ättikslagen och lägg strömmingsfiléerna i lagen i
kylskåp 6 timmar.
3. Såsen: Mixa dillen med mjölk. Pressa hårt ur dillspadet
genom en sil och blanda det med vitlök, majonnäs, creme
fraiche och peppar.
4. Sila upp, spola av och torka strömmingsfiléerna. Blanda med såsen och ställ kallt 1–2 dygn. Lägg upp och garnera med dill.