00000

Dill- och citronknäcke är ett sprött knäckebröd med finstämd smak av dill och citron som är gott till sillen eller rökt lax.

För 60 bröd:

Ingredienser

Fördeg/raskdeg:

2,5 dl mjölk, rumsvarm
2,5 dl durumvetemjöl, (150 g)
15 g jäst
1 tsk dill, torkad

Bortgörning:

1 citron
4 dl vetemjöl, (240 g)
0,5 msk honung
1,5 tsk salt
2 krm hjorthornssalt, (2,5 g)

Pensling:

vatten

Garnering:

2-3 tsk flingsalt

1 timme + 45 minuter jäsning + 7 minuter i ugn

Dill- och citronknäcke – gör så här:

  1. Fördeg: Blanda ihop fördegen och låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 15 min.
  2. Bortgörning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda rester­ande ingredienser i fördegen och arbeta till en smidig deg, ca 10 min i maskin. Låt vila övertäckt ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla därefter med kruskavel eller nagga tätt. Sporra varje platta i bitar, ca 5 x 8 cm, och lägg dem på ­plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla bröden med vatten och strö flingsalt över.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd