4.54.54.54.54.5

Dhal med blomkål och spenat är en indisk linsgryta. Här görs den av svarta linser, som dock har en nackdel – de färgar lätt av sig på t ex blomkål. Servera därför grytan så snart den är färdig.

För 4 personer:

Ingredienser

3 dl ris, gärna basmati
2 dl linser, svarta
1-2 röda chili, t ex spansk peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk spiskummin, mald
1 blomkålshuvud, (600 g)
150 g spenat, färsk
1 kruka koriander
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Dhal med blomkål och spenat – gör så här:

  1. Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av. Kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs chili, lök och vitlök i 1/2 dl rapsolja i en gryta ca 3 min. Blanda i linserna. Häll över 5 dl vatten. Tillsätt buljongtärningen och spiskummin. Låt koka under lock ca 15 min.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  4. Bryt blomkålen i små buketter. Blanda ner den i linserna och koka ytterligare ca 5 min. Blanda ner spenaten i grytan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Strö repad koriander över grytan och servera den med ris.