Delizie med kronärtskockor och ricotta

3.43.43.43.43.4

Den stora mängden sås gör att rullarna blir mjuka och saftiga.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g lasagneplattor, färska
1 burk kronärtskockshjärtan, marinerade (290 g)
250 g ricottaost
2 dl parmesanost, + 1 dl
70 g spenat, färsk
8 dl ostsås, färdig, t ex Kelda
1 dl vitt vin, torrt
1 krm cayennepeppar

Tomatsallad:

300 g småtomater, gärna i olika färger
1 schalottenlök, liten
1 msk olja, från kronärtskockorna
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
25 g rucola

15 minuter + 20 minuter i ugn

Delizie med kronärtskockor och ricotta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Låt kronärtskockhjärtana rinna av men spara oljan. Hacka kronärtskockorna, spara några till garnering. Blanda ricottan med 2 dl parmesanost och 2 msk av oljan från kronärtskockorna. Blanda i skockorna.
  2. Halvera lasagneplattorna på längden. Bred på ricottaröran och lägg på spenatbladen. Rulla ihop plattorna och lägg dem i smorda ugnssäkra portionsformar eller en stor form.
  3. Blanda ostsåsen med vinet och krydda med  cayennepeppar. Häll såsen över rullarna och strö över 1 dl parmesan.
  4. Gratinera mitt i ugnen 20–25 min, tills rullarna är mjuka och har fått fin färg.
  5. Sallad: Skär tomaterna i halvor. Skala och finhacka löken. Skär de sparade kronärtskockorna i tunna klyftor. Blanda tomater, lök, skockor, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Blanda i rucolan.
  6. Toppa delizien med tomatsallad och servera.

Foto Helén Pe 6/17