55555

Mellanmål, lunch eller utflyktsmat - piroger är den optimala färdiglagade rätten att ha redo i frysen. Fyll dem med traditionell köttfärsröra, eller gör en vegetarisk variant med spenat och svamp.

För 16 piroger

Ingredienser

Deg till piroger

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
ca 13 dl vetemjöl (780 g)

Till pensling

1 uppvispat ägg

Fylling: Köttfärs

400 g köttfärs
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter, 100g
1 msk rapsolja
1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 krm spiskummin
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten

Fyllning: Vegetarisk

3 st potatisar, mjölig sort
300 g champinjoner
1 st gul lök, stor
1 msk rapsolja
2-3 dl vatten
2 dl gula eller röda linser
2-3 msk mango chutney bengal
1 tsk salt
200 g spenat

15 min + 30 min jäsning + 15 min i ugnen

Piroger – gör så här:

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker.
  2. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter. 
    piroger-recept
  3. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs färsen på hög värme ca 3 min. Tillsätt lök, vitlök, morötter, kryddor och salt. Sänk temperaturen något och stek alltihop under omrörning ca 5 min.
  4. Blanda ner tomatpuré och vatten och låt köttfärsröran puttra på låg värme ca 10 min. Låt den kallna innan den läggs i pirogerna.
  5. Lägg ca 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln.
    piroger-recept
  6. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
    piroger-recept
  7. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 
    piroger-recept

 

Tips! Perfekt att ha färdiga piroger i frysen. Bara att värma i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter.