Piroger – deg och fyllning

Mellanmål, lunch eller utflyktsmat - piroger är den optimala färdiglagade rätten att ha redo i frysen. Fyll dem med traditionell köttfärsröra, eller gör en vegetarisk variant med spenat och svamp.
Allt om Mat

Deg till piroger

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • dl vetemjöl - (780 g)

Till pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Fylling: Köttfärs

  • 400 g köttfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter - 100g
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten

Fyllning: Vegetarisk

  • 3 st potatisar - mjölig sort
  • 300 g champinjoner
  • 1 st gul lök - stor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 - 3 dl vatten
  • 2 dl linser - gula eller röda
  • 2 - 3 msk mango chutney - bengal
  • 1 tsk salt
  • 200 g spenat

Piroger

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker.

  2. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter. 

    Foto: Lina Eriksson

  3. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs färsen på hög värme ca 3 min. Tillsätt lök, vitlök, morötter, kryddor och salt. Sänk temperaturen något och stek alltihop under omrörning ca 5 min.

  4. Blanda ner tomatpuré och vatten och låt köttfärsröran puttra på låg värme ca 10 min. Låt den kallna innan den läggs i pirogerna.

  5. Lägg ca 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln.

    Foto: Lina Eriksson

  6. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

    Foto: Lina Eriksson

  7. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 

    Foto: Lina Eriksson

  8. Tips! Perfekt att ha färdiga piroger i frysen. Bara att värma i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!