Deg till piroger

Fyllningen hinner du göra medan degen jäser.

15 min + 30 min jäsning + 15 min i ugnen

Deg till piroger

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter.

2. Lägg ca 3 msk fyllning (se separat recept) på ena halvan av rundeln.

3. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Recept från