En mörk, mild sås som görs av bland annat soja.

För 4 personer

Ingredienser

1 msk neutral olja, t ex rapsolja
2 vitlöksklyftor finhackade
2 schalottenlökar finhackade
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar nymald
3 msk kinesisk soja, light
100 g palmsocker
0,5 dl fisksås

Till servering

strimlad sallads- eller schalottenlök

Dark caramel sauce

 

1. Hetta upp oljan i en liten tjockbottnad kastrull. Fräs vitlök och schalottenlök under omrörning tills den fått lite färg.
2. Salta, peppra och tillsätt soja. Täck med lock och låt löken sjuda i sojan på mycket svag värme ca 15 minuter.
3. Tillsätt palmsockret, öka värmen något så att palmsockret smälter. Håll ett öga så såsen inte bränner vid. Tillsätt fisksåsen under omrörning.

Fler recept med: Övrigt