Danskt rågbröd med surdeg

Allt om Mat

Dag 1

Grundsurdeg

  • 5 g jäst
  • 2 dl lättfil
  • 3 dl rågmjöl - grovt

Dag 2 eller 3

  • 1,5 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 tsk fänkålsfrön - eller kumminfrön stötta
  • 4 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågmjöl - grovt
  • 3 msk smör - till pensling

Gör så här

  1. Dag 1: Lös upp jästen i finger ljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.

  2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet.

  3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagd rågkross, vetemjöl, och rågmjöl.

  4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.

  5. Sätt ugnen på 250°.

  6. Pensla brödet med vatten.

  7. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.

  8. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!