Kakan blir bäst då den får vila ett dygn i kylen före servering.

För 10 -12 bitar

Ingredienser

200 g dadlar färska
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
200 g smör rumsvarmt
3 ägg
3 msk starkt kaffe gärna espresso, kallt
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Dadelkaka

 

1. Sätt ugnen på 175°. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker, vatten och smör. Koka ihop ca 10 min. Låt kallna.
2. Blanda ner äggen, ett i taget, i dadelsmeten. Tillsätt kaffe och mjöl, blandat med övriga ingredienser.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna.