Cypriotiska oliv- och halloumibröd

Recept på cypriotiska oliv- och halloumibröd (halloumoti och elioti). Grekiska bröd med smakrik fyllning. Både snygga och mättande.

Ingredienser

  • 1 msk korianderfrön
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3 dl apelsinjuice - drickfärdig
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)

Fyllning 1

  • 300 g kalamonoliver - utan kärnor
  • 0,5 gul lök - stor
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 kruka koriander

Fyllning 2

  • 400 g halloumiost - gärna ekologisk
  • 0,5 gul lök - stor
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 kruka mynta

Gör så här

  1. Krossa korianderfröna. Värm vattnet till 37°. Blanda vatten och jäst. Tillsätt korianderfrön, apelsinjuice, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg, låt jäsa ca 30 min.

  2. Fyllning 1: Skiva oliverna. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1msk olja. Låt kallna. Hacka koriandern och blanda med oliver och lök.

  3. Fyllning 2: Tärna halloumin. Skala och hacka löken. Fräs löken i 1 msk olja. Låt kallna. Hacka myntan. Blanda ost, lök och mynta.

  4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 25 x 50cm . Bred olivblandning på den ena plattan och halloumiblandning på den andra. Ringla 1 msk olja över varje och rulla sedan ihop . Forma rullarna till rundlar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°.

  5. Skär djupa snitt i rundlarna.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 min. Låt svalna på galler.

Recept av Maro Papadopoulou

Bonniers stora bakbok 2017 - köp den här

VI HAR SAMLAT DE BÄSTA och mest populära recepten ur tidningen – över 260 recept för dig som älskar att baka.

Här kan du köpa bakboken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!