Currygratinerade ostron

En mousselinesås, som smaksätts med mild orientalisk curry, skedas över ostronen som sedan får vacker färg i ugnen.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 4 ostron
  • 1 purjolök - bit (ca 4 cm)
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde - + 1 msk extra
  • 1 äggula
  • 1 krm curry - orientalisk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • 1 havssalt - grovt (500 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275° grill.

  2. Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Lägg ostronen och spadet i en kastrull. Lägg ett tjockt lager med havssalt i en ugnssäker form och ställ fyra tomma ostronskal däri.

  3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i smöret. Fördela purjon i ostronskalen.

  4. Värm kastrullen med ostronen försiktigt tills de drar ihop sig och blir fastare. Lägg ett ostron i varje skal. Vispa 1 dl grädde.

  5. Koka ihop ostronspadet till hälften. Tillsätt 1 msk grädde och äggula. Vispa alltsammans på svag värme till en skummig sås.  Smaka av med curry, salt och peppar. Ta kastrullen av plattan och tillsätt den vispade grädden. Häll såsen över ostronen

  6. Ställ in formen med ostronen högst upp i ugnen och gratinera tills de fått fin färg. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!