00000

”Curry” med kikärter och sötpotatis samt pannbröd med vitlökssmör är värmande och gott!

För 4-6 personer:

Ingredienser

700 g sötpotatis
1 purjolök
1 förpackning pastasås, med vitlök (390 g)
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk russin, gula
2 tsk spiskummin, mald
2 tsk koriander, mald
1 tsk kanel, mald
1 krm chiliflakes
1 förpackning kikärter, (380 g)
1 msk honung
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Tillbehör:

3 dl yoghurt, mild, naturell  eller vegetabiliskt alternativ
0,5 kruka koriander, ev
ris, ev

Pannbröd med vitlöksmör, 10 bröd:

1 vitlöksklyfta
75 g smör, eller vegetabiliskt alternativ, rumsvarmt
1 tsk flingsalt, + extra till garnering
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olivolja
2 dl vatten
3 msk bladpersilja, hackad

40 minuter + koktid

”Curry” med kikärter och sötpotatis samt pannbröd med vitlökssmör – gör så här:

  1. Pannbröd: Skala och riv vitlöken. Blanda den med smör och flingsalt. Ställ i kylen.
  2. Rör ihop de båda mjölsorterna, salt och bakpulver. Tillsätt olja, vatten och persilja och knåda till en smidig deg. Forma degen till en rulle och skär den i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn avlång platta.
  3. Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme 2–3 min på varje sida. Lägg dem i en handduk, undan för undan, så att de håller sig varma. Strö över lite extra flingsalt.
  4. Skala och skär sötpotatisen i grova tärningar. Ansa purjolöken och skär den grova bitar.
  5. Blanda pastasås, kokosmjölk, vatten och buljongtärning i en kastrull och låt koka upp. Lägg i sötpotatisen och låt sjuda ca 10 min.
  6. Blanda ner purjolök, russin och kryddor i grytan och låt sjuda ytterligare ca 5 min.
  7. Skölj kikärterna och blanda ner dem i grytan. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar.
  8. Servera grytan med pannbröd med vitlökssmör, yoghurt och eventuellt koriander och ris.