3.53.53.53.53.5

Denna crumblebar är en knaprig godiskaka med rabarbersylt - som en blandning mellan godis och kaka, perfekt på picknick! Kakan går att variera med annan sylt och choklad – släpp loss din kreativitet. Servera som den är eller med glass och grädde.

För 25 rutor:

Ingredienser

150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 krm salt

Crumble:

1 dl sötmandel
50 g choklad, vit
2 dl müsli, utan torkad frukt

Hallon- & rabarbersylt:

200 g rabarber
225 g hallon
0,5 dl strösocker

Tillbehör:

vispad grädde eller vaniljglass

30 minuter + 30 minuter i ugn

Crumblebar – gör så här:

  1. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg  den i en kastrull tillsammans med hallon och socker. Koka ca 15 min, till en tjock sylt. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 175°. Mixa smör och socker i matberedare. Sikta i vaniljsocker, mjöl och salt, blanda ihop till en deg.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ca 15 x 20 cm stor ugnssäker form, gärna med avtagbar kant. Tryck ut 2/3 av degen, se till att det är ca 1/2 cm deg upp på kanterna.
  4. Crumble: Hacka mandel och choklad. Blanda resten av degen med müsli, mandel och choklad. Strö ca 1/4 av crumblen på den uttryckta degen. Bred på sylt och strö över resten av crumblen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min, till gyllenbrun färg. Låt svalna och skär i bitar. Njut den som den är eller servera med lättvispad grädde eller glass.
Kökstipset! Om du har bråttom så köp färdig sylt. Det behövs 3 dl till det här ­receptet.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar