3.13.13.13.13.1

Crostinibar är ett trevligt sätt att börja festen på. Låt var och en toppa sin crostini med tomatmarmelad och getost, tonfiskmajonnäs och friterad kapris.

För 8 personer:

Ingredienser

2 baguetter, små, fröiga
200 g getost, gärna utan skal, sk chèvre doux
1 kruka basilika
1 kruka koriander

Tonfiskmajonnäs och friterad kapris, 4 dl:

1 burk tonfisk, i olja (200 g), MSC–märkt
1 burk kapris, (100 g)
2 salladslökar
1-2 sardellfiléer
2 dl majonnäs, gärna Hellmanns
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 dl rapsolja

Tomatmarmelad med citron och vanilj, 8-10 dl:

1 kilo tomater, gärna plommontomater
1 citron, ekologisk
1 vaniljstång
700 g syltsocker

30 min + 3 min i ugn

Crostinibar – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i cm-tjocka skivor och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 3–4 min tills de fått lite färg. Låt kallna på galler.
  2. Tonfiskmajonnäs och friterad kapris: Häll av oljan från tonfisken. Häll av kaprisen genom en sil och lägg på den på dubbelt hushållspapper så att den rinner av ordentligt. Ansa och strimla salladslöken. Lägg tonfisk, sardeller och majonnäs i en matberedare, mixa till en slät kräm. Krydda med peppar. Rör i salladslöken.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna av gjutjärn. Lägg försiktigt i kaprisen (se upp, det kan stänka) och fritera 6–8 min tills de är krispiga. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Tomatmarmelad: Tärna tomaterna grovt och lägg i en gryta. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg citronskal och vaniljfrön och -stång i grytan. Häll i syltsockret och låt sjuda utan lock 20–30 min tills marmeladen börjar bli simmig. Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. Den tjocknar ytterligare när den kallnat.
  5. Servera crostinin med de olika rörorna.
Fler recept med: Smårätter