Croissanter

Låt detta bak ta tid så hinner degen jäsa mellan kavlingarna och croissanterna blir luftiga och fina.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 7,5 dl vetemjöl special - (450 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g smör

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Deg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta ihop en smidig deg. Pensla degen och skålens kanter med olja. Täck med plastfolie och låt degen jäsa på sval plats ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Platta ut smöret ca 15 x 20 cm på ett smörgåspapper.

    Foto: Per Ranung

  3. Vänd ner smöret mitt på den utkavlade degen och dra bort papperet.

    Foto: Per Ranung

  4. Vik degkanterna in mot mitten över smöret och vik på mitten så att det blir som en platt rulle. Lägg den i kylen ca 30 min.

    Foto: Per Ranung

  5. Ta ut degen. Kavla den med lätta tag till ca 20 x 40 cm. Vik ihop igen till en platt rulle. Lägg i kylen 20-30 min. Upprepa 4 gånger.

    Foto: Per Ranung

  6. om du saknar en sådan).

    Foto: Per Ranung

  7. Rulla ihop varje trekant. Böj dem till halvmånar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa täckta med en fuktig handduk ca 1 timme.

    Foto: Per Ranung

  8. Sätt ugnen på 200°. Pensla croissanterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

    Foto: Per Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!