4.34.34.34.34.3

Låt detta bak ta tid så hinner degen jäsa mellan kavlingarna och croissanterna blir luftiga och fina.

För 20 stora eller 40 små:

Ingredienser

25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
7,5 dl vetemjöl special, (450 g)
1 msk rapsolja
200 g smör

Pensling:

1 ägg

5 timmar

Croissanter – gör så här:

  1. Deg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta ihop en smidig deg. Pensla degen och skålens kanter med olja. Täck med plastfolie och låt degen jäsa på sval plats ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Platta ut smöret ca 15 x 20 cm på ett smörgåspapper.
    Croissant recept bild

    Foto: Per Ranung

  3. Vänd ner smöret mitt på den utkavlade degen och dra bort papperet.
    Crossiant deg

    Foto: Per Ranung

  4. Vik degkanterna in mot mitten över smöret och vik på mitten så att det blir som en platt rulle. Lägg den i kylen ca 30 min.
    Croissant bild recept

    Foto: Per Ranung

  5. Ta ut degen. Kavla den med lätta tag till ca 20 x 40 cm. Vik ihop igen till en platt rulle. Lägg i kylen 20-30 min. Upprepa 4 gånger.
    Croissant 9

    Foto: Per Ranung

  6. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 60 cm. Sporra ut breda remsor och skär dem i långsmala trekanter (här kan du köpa en bra degsporre om du saknar en sådan).
    Croissant recept ny

    Foto: Per Ranung

  7. Rulla ihop varje trekant. Böj dem till halvmånar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa täckta med en fuktig handduk ca 1 timme.
    Croissant recept

    Foto: Per Ranung

  8. Sätt ugnen på 200°. Pensla croissanterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
    Croissant ny

    Foto: Per Ranung

Fler recept med: Bakning, Brunch, Franskt, Frukost, Matbröd