Crêpes Suzette

Kan det bli godare? Apelsin, vanilj och tunna crêpes med glass som smälter. Finessen sitter inte enbart i flamberingen utan till stor del i crêpesen. De ska vara tunna och inte för stora.

30 min

1. Crêpes: Vispa ägg och mjöl till en seg smet med ballongvisp. Rör ner mjölken lite i taget. Vispa till en slät, tunn smet. Salta. Smält 25 g smör och blanda ner. Låt stå ca 10 min för att svälla.
2. Grädda fyra tunna crêpes i 2 msk smör ca 1 minut på varje sida.
3. Skölj apelsinerna noga och riv av det yttersta skalet. Skär ut hinnfria klyftor av båda apelsinerna. Pressa ner saften av det som blir kvar av apelsinerna i en kastrull, ca 1 dl. Blanda saften med rivet skal, socker och snittad vaniljstång och koka ihop till hälften.
4. Rosta mandeln i torr stekpanna ca 5 min. Spara till servering.
5. Vik crêpesen och stek dem i 2 msk smör på båda sidorna. Häll på 1 msk av apelsinsockerlagen. Hetta upp. Tillsätt sprit. Ta av pannan från plattan och håll den utanför fläkten. Tänd på och flambera. Skaka pannan så lågorna brinner ut.
6. Servera med vaniljglass, apelsinklyftor och apelsinsockerlag.

Recept från