Crêpes Suzette

44444

Crêpes Suzette är en av våra mest älskade dessertklassiker, som nu upplever en renässans. Det är små fina pannkakor som flamberas och serveras med apelsinsås.

För 4 person(er)

Ingredienser

Crêpes

1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl, (150 g)
3 äggulor
75 g smör, smält
1 krm salt
2 msk Grand Marnier, eller Cointreau
1 nypa smör, ev extra till stekning

Apelsinsås

0,5 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
50 g smör
2 dl apelsin, pressad
2 msk strösocker
2 msk Grand Marnier, eller Cointreau
2 msk konjak, (2 - 3 msk)

Crêpes Suzette – gör så här:

  1. Blanda mjölk och vatten i en skål och vispa ut mjölet i det. Blanda ner äggulor, smält smör, salt och Grand Marnier. Låt smeten stå minst 30 min.
  2. Stek tunna crêpes, ca 12 st, i en liten stekpanna eller pannkakslagg. Grädda dem till fin färg på båda sidor.
  3. Blanda socker, rivet apelsinskal och smör i en låg vid kastrull (plateau). Hetta upp på medelgod värme och låt det puttra tills sockret löst sig. Tillsätt pressad apelsin och koka utan lock ca 2 min.
  4. Vänd crêpesen i den sjudande apelsinsåsen en i taget. Vik ihop den, helst med den ”snygga” sidan utåt, och lägg på ett fat. Gör samma sak med alla crêpes.
  5. Lägg tillbaka de doppade och ihopvikta crêpesen i den sjudande apelsinsåsen och strö över socker. Ringla över Grand Marnier och konjak och tänd på med en tändsticka.
  6. Låt flammorna dö ut och servera direkt, gärna med en kula vaniljglass.

 

Så flamberar du

Helst bör själva flamberingen ske så att gästerna kan se de vackra blå flammorna och så fort elden dött ut bli serverade de läckra crêpesen riktigt varma.

Flamberar du på spisen måste du vara noga med att stänga av fläkten eftersom höga eldsflammor annars kan sugas in och antända fett som samlats i fläkten.

Crêpes Suzette finns i många variationer

Receptet på Crêpes Suzette är precis som med alla omtyckta klassiker mycket varierat. Historien om vem Suzette är finns också i flera varianter, alla mycket olika. Det är svårt att säga vad som kan vara rätt eller fel, och det är egentligen inte så viktigt. Det viktiga är att det är en himmelskt god dessert som ändå är tämligen lättlagad av helt vanliga ingredienser.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Köksskolan, Övrigt