Crêpes normandes

Crêpes är en liten, finare pannkaka som kan serveras både som förrätt, huvudrätt och dessert. Som efterrätt fylls den med frukt eller bär. Här förstärker äppelbrännvinet calvados fyllningens äppelsmak.
Crêpes normandes
Crêpes normandes Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Crêpes normandes

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl filmjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 litet ägg
  • 1 krm salt
  • 25 g smör

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl calvados

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten, filmjölk, mjöl, ägg och salt.

  2. Låt smeten svälla ca 30 min.

  3. Smält smöret och häll det i smeten.

  4. Grädda tunna crêpes av smeten i en crêpespanna eller liten stekpanna. Lägg dem på hög med en remsa smörgåspapper emellan.

  5. Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll socker och vatten i en vid panna. Låt sockret smälta och bli ljusbrunt. Skaka pannan men rör inte. Lägg i äppelklyftorna och låt dem bli varma och börja mjukna, 4–5 min. Värm spriten i en kastrull och häll den över äppelklyftorna. Ta pannan åt sidan och tänd på, och låt det brinna ut. Ha ett lock till hands och stå inte lutad över pannan.

  6. Fördela äppelklyftorna på crêpesen och vik ihop. Ringla över karamellsmeten och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!