Crêpes normandes
Crêpes normandes
- 2,5 dl vatten
- 0,5 dl filmjölk
- 2 dl vetemjöl
- 1 litet ägg
- 1 krm salt
- 25 g smör
Fyllning
- 4 äpplen
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 0,5 dl calvados
Tillbehör
- vaniljglass - eller lättvispad grädde
Gör så här
-
Vispa ihop vatten, filmjölk, mjöl, ägg och salt.
-
Låt smeten svälla ca 30 min.
-
Smält smöret och häll det i smeten.
-
Grädda tunna crêpes av smeten i en crêpespanna eller liten stekpanna. Lägg dem på hög med en remsa smörgåspapper emellan.
-
Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll socker och vatten i en vid panna. Låt sockret smälta och bli ljusbrunt. Skaka pannan men rör inte. Lägg i äppelklyftorna och låt dem bli varma och börja mjukna, 4–5 min. Värm spriten i en kastrull och häll den över äppelklyftorna. Ta pannan åt sidan och tänd på, och låt det brinna ut. Ha ett lock till hands och stå inte lutad över pannan.
-
Fördela äppelklyftorna på crêpesen och vik ihop. Ringla över karamellsmeten och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.