55555

Creole crawfish boil med potatis, majskolvar och korv är ett amerikanskt sätt att äta kräftor på. Egentligen ska man använda okokta kräftor i en crawfish boil, men då det inte alltid går att få tag på kan man använda kokta. Se bara till att ta rätt mängd salt enligt anvisningarna i receptet.  

För 6-8 personer:

Ingredienser

3 kilo kräftor
1,2 kilo röd potatis, t ex Asterix
2 gula lökar
1 vitlök, hel
4-6 majskolvar
500 g korv, t ex andouille eller chorizo
15 champinjoner, stora
2 citroner

Creole-kryddblandning:

3 msk senapsfrön, gula
2 msk korianderfrön
0,5 msk svartpeppar, hel
0,5 msk kryddnejlikor, hela
0,5 msk kryddpeppar, hel
2 msk cayennepeppar
1 msk dillfrön
1 msk paprikapulver
0,5 msk timjan
0,5 msk oregano
5 lagerblad
3 msk salt, om kräftorna är kokta, 2 dl salt om de är okokta
10 liter vatten

30 minuter + koktid

Creole crawfish boil med potatis, majskolvar och korv – gör så här:

  1. Kryddblandning: Mortla senapsfrön, korianderfrön, svartpeppar, kryddnejlikor och kryddpeppar. Häll blandningen i en stor gryta tillsammans med övriga kryddor och salt. Häll på vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock ca 20 min.
  2. Skölj eller skrubba potatisen och halvera den. Skala och skär löken i klyftor. Dela den hela vitlöken på mitten. Skär majskolvarna i ca 5 cm breda bitar och korven i ca 3 cm breda bitar. Halvera champinjonerna. Skrubba citronerna i ljummet vatten och skär dem i halvor.
  3. Lägg potatis, lök och vitlök i grytan. Koka upp igen och låt sjuda under lock ca 15 min.
  4. Lägg korv, majs och champinjoner i grytan. Låt koka upp. Lägg några okokta kräftor i taget i den kokande grytan. Pressa citronerna direkt ner i kastrullen och lägg sedan ner citronhalvorna. Låt koka ca 8 min. Ta grytan från värmen. Om du använder kokta kräftor läggs dessa i nu. Låt stå ca 5 min, så att de hinner bli varma.
  5. Sila bort spadet och lägg upp allt mitt på bordet på t ex tidningspapper.