Crème caramel – en smarrig dessert som du med fördel gör dagen innan

Var snabb när karamellen hällts i formarna så att den inte hinner stelna innan den täckt formarna. Gör gärna crème caramelen dagen före servering så att den hinner stelna ordentligt.

25 min + 1 1/2 timme i ugnen + tid i kylen

Crème caramel

 

1. Dela vaniljstängerna och skrapa ut fröna. Värm vaniljfrön och stänger, mjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt dra ca 20 minuter.

2. Sätt ugnen på 150°. Blanda ner ägg och äggulor i kastrullen och rör till en jämn smet. Sila genom en finmaskig sil.

3. Koka ihop socker och vatten till en ljus karamell. Fördela karamellen i tjocka kaffekoppar eller ugnssäkra portionsformar. Låt svalna.

4. Häll äggsmeten i kopparna eller formarna. Häll hett vatten i en långpanna och ställ i kopparna. Grädda crème caramel i vattenbadet i ugnen ca 1,5 timme.

5. Stjälp upp desserterna vid servering så att karamellen flyter ut lite.

Recept från