Crème caramel sauternes med fikonkompott och physalis

Crème caramel smaksatt med sauternesvin är en perfekt avslutning på middagen.

 

Crème caramel sauternes med fikonkompott och physalis

1. Koka socker och vatten till en guldgul karamell. Fördela den direkt i formarna (som rymmer ca 1 1/2 dl).  Snurra dem så att karamellen täcker nedre delen av formarnas insida.
2. Sätt ugnen på 150°.  Ställ in en liten långpanna. Fyll upp till hälften med vatten.
3.  Halvera och dela vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Häll  mjölken i en kastrull. Lägg i vaniljfrön och vaniljstång.Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra 10 min under lock.
4. Rör samman socker och ägg. Rör ner vinet. Vispa ner den varma mjölkblandningen och blanda ordentligt. Sila genom finmaskig sil.
5. Fördela blandningen i formarna och ställ ner dem i vattenbadet. Grädda ca 50 min i nedre delen av ugnen. Peta försiktigt med en knivsudd för att känna om blandningen har stannat.
6. Ta formarna ur vattenbadet och låt dem svalna. Ställ dem sedan kallt i kylskåpet minst 2 timmar eller till nästa dag.
7. Kompott: Grovhacka fikonen och ta bort skaften.
8. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp.
9. Sänk värmen och låt kompotten sjuda 10 min utan lock.
10. Ta kastrullen från värmen och låt den svalna i rumstemperatur.
11. Servera crèmen riktigt kall, uppstjälpt eller i formen, tillsammans med fikonkompott och physalis.

Recept från