Crème caramel med havtorn — gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Sätt samtidigt in en långpanna med hett vatten.
- Blanda 1 1/2 dl socker och 3 msk vatten i en kastrull. Koka upp och koka till en gyllengul karamell. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt 1 1/2 msk vatten. Häll snabbt karamellen i bottnen på 6 ugnssäkra portionsformar, à 1 1/2 dl, eller i 18 väl rengjorda äggskal.
- Klyv vaniljstången. Skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång, frön och mjölk. Blanda ägg, äggula och 1/2 dl socker. Vispa lätt. Tillsätt den varma mjölken, lite i taget, under konstant vispning. Vispa så att allt löses upp. Sila smeten.
- Häll smeten i formarna eller äggen. Grädda mitt i ugnen 45-50 min för formarna i vattenbad och 25-30 min för äggen på saltbädd. Känn efter med en sticka, smeten är klar när den precis har stelnat. Låt svalna och ställ i kylen.
- Tina havtornen och blanda dem med sockret i en bunke. Passera blandningen genom en finmaskig sil.
- Skär loss crème caramelen med en vass kniv längs kanten. Vänd upp dem på tallrikar. Låt all karamell rinna ut och servera med havtornssåsen.