Crème caramel med havtorn

Tänk på att vara försiktig när du handskas med karamell, den är extremt varm. När man tillsätter vatten kan det sprätta, så luta huvudet bakåt.

Crème caramel med havtorn

1. Sätt ugnen på 150°. Sätt samtidigt in en långpanna med hett vatten.
2. Blanda 1 1/2 dl socker och 3 msk vatten i en kastrull. Koka upp och koka till en gyllengul karamell. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt 1 1/2 msk vatten. Häll snabbt karamellen i bottnen på 6 ugnssäkra portionsformar, à 1 1/2 dl, eller i 18 väl rengjorda äggskal.
3. Klyv vaniljstången. Skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång, frön och mjölk. Blanda ägg, äggula och 1/2 dl socker. Vispa lätt. Tillsätt den varma mjölken, lite i taget, under konstant vispning. Vispa så att allt löses upp. Sila smeten.
4. Häll smeten i formarna eller äggen. Grädda mitt i ugnen 45-50 min för formarna i vattenbad och 25-30 min för äggen på saltbädd. Känn efter med en sticka, smeten är klar när den precis har stelnat. Låt svalna och ställ i kylen.
5. Tina havtornen och blanda dem med sockret i en bunke. Passera blandningen genom en finmaskig sil.
6. Skär loss crème caramelen med en vass kniv längs kanten. Vänd upp dem på tallrikar. Låt all karamell rinna ut och servera med havtornssåsen.

Recept från