Crème caramel med glöggsmak och knäcksticks
Ingredienser
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten - kokande
- 4 ägg - stora
- 2 dl vit starkvinsglögg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
Knäcksticks
- 1 dl strösocker
- 1 dl sirap - ljus
- 1 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 dl mandel - hackad
Garnering
- fikonklyftor - färska
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Smält sockret i en stekpanna. Tillsätt det kokande vattnet. Sockret stelnar till men smälter sedan på nytt under omrörning.
-
Glasera ugnssäkra portionsformar med sockerlagen, arbeta snabbt innan den hinner stelna.
-
Vispa samman ägg och glögg. Koka upp mjölk, vispgrädde och socker. Slå den heta gräddmjölken under vispning i äggblandningen.
-
Häll äggblandningen i portionsformarna och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de stannat. Låt svalna och stjälp sedan upp på tallrikar.
-
Servera med knäcksticks och garnera med fikonklyfta.
-
Knäcksticks: Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir till en seg kula, ca 15 min. Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig.
-
Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks. Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.