Crème caramel med glöggsmak och knäcksticks

Julens fröjder samlade i den avslutande desserten.

Crème caramel med glöggsmak – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Smält sockret i en stekpanna. Tillsätt det kokande vattnet. Sockret stelnar till men smälter sedan på nytt under omrörning.
  2. Glasera ugnssäkra portionsformar med sockerlagen, arbeta snabbt innan den hinner stelna.
  3. Vispa samman ägg och glögg. Koka upp mjölk, vispgrädde och socker. Slå den heta gräddmjölken under vispning i äggblandningen.
  4. Häll äggblandningen i portionsformarna och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de stannat. Låt svalna och stjälp sedan upp på tallrikar.
  5. Servera med knäcksticks och garnera med fikonklyfta.
  6. Knäcksticks: Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir till en seg kula, ca 15 min. Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig.
  7. Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks. Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.

Recept från