Crème caramel från Venezuela

4.44.44.44.44.4

Maritas absoluta favoritdessert är crème caramel eller flan som det heter på spanska. Denna underbart goda skapelse fick hon under en resa i Venezuela. Kocken klottrade ned receptet på en papperslapp. För att den ska bli så lik originalet som möjligt bör den göras i en avlång sockerkaksform som rymmer 1 liter. Vi på redaktionen håller med, det är en sällsynt god crème caramel.

För 8 person(er)

Ingredienser

Till formen

2 dl strösocker
0,5 dl vatten

Smet

5 dl mjölk
6 ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
1 msk vaniljsocker
3 msk mörk rom

Garnering

1 msk pistachnötter, hackade

Crème caramel från Venezuela

1. Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min, det tar längre tid i kastrull.
2. Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter – OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna.
3. Vispa ihop ingredienserna till smeten och häll den i formen.
4. Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera eventuellt med lite grovhackade pistaschnötter.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Amerikanskt