Crème caramel

Tack vare den låga och jämna temperaturen blir resultatet en perfekt crème caramel. Inte alls stabbig eller blåsig, utan len som sammet. Kan lagas helt klar dagen före servering.

Crème caramel

1. Karamell: Smält socker och vatten till karamell i en stekpanna. Häll ca 1 msk karamell runt om i ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl,  låt stelna.
2. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa ihop grädde, mjölk, farinsocker och vaniljfrön i en kastrull. Hetta upp till strax under kokpunkten. Låt svalna.
3. Blanda ägg och äggulor i en skål. Tillsätt den varma gräddmjölken under vispning. Fördela i formarna.
4. Ställ formarna i en större form och täck väl med plastfolie. Ånga ca 30 min i 100°. Låt crèmen svalna helt innan portionerna stjälps upp. Serveras kylda.

Recept från