Crème brûlée

Crème brûlée - efterrätt till fest. Desserten kan med fördel göras dagen före servering. Låt stå i kylen och stelna. Strö över socker och bränn av precis före den ska  ätas.
Bränn snabbt av sockret med en brännare tills brûléerna fått fin färg.
Bränn snabbt av sockret med en brännare tills brûléerna fått fin färg. Foto: Roland Persson

Ingredienser

  • 3 vaniljstänger
  • 3 dl mjölk
  • 1,25 dl strösocker
  • 12 äggulor
  • 7 dl vispgrädde

Garnering

  • 0,75 dl råsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Dela vaniljstängerna och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstänger och -frön, mjölk och socker under omrörning i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 20 min.

  2. Blanda ner äggulor och grädde i kastrullen och rör till en jämn smet. Sila genom en finmaskig sil.

  3. Fördela smeten i tjocka kaffekoppar eller ugnssäkra portionsformar. Häll hett vatten i en långpanna och ställ i kopparna. Grädda crème brûléerna i vattenbadet i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna.

  4. Strö råsocker över formarna precis före servering. Bränn snabbt av sockret med en brännare tills brûléerna fått fin färg eller ställ formarna en kort stund under ugnens grillelement, men passa noga så att de inte bränns.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!