00000

Recept på den franska desserten crème brûlée med marinerade aprikoser. Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten.

För 8 person(er)

Ingredienser

Pajskal:

75 g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl, (120 g)
75 g mandelmassa
75 g mandelmassa
1 ägg

Fyllning:

100 g aprikoser, torkade
0,5 dl dessertvin, sött, t ex Château Menota

Brûlée:

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker, (½ + ½ dl)
6 ägg, gulor

Garnering:

2 msk strösocker
1 tsk kardemummakärnor, finstötta

Tillbehör:

1 l vaniljglass

Crème brûlée med marinerade aprikoser – gör så här:

  1. Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 26 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 min, tills vinet sugits upp av frukten.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.
  4. Brûlée: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl strösocker. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
  5. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ner den i äggsmeten.
  6. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.
  7. Garnering: Blanda socker och fi nstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme, passa noga. Ställ pajen kallt till servering. Servera gärna med vaniljglass.