Crème brûlée med jordgubbshjärtan

Den sammetslena, vaniljsmakande äkta crème brûléen känns igen på att den har ett sprött och knäckigt sockertak.

Crème brûlée med jordgubbshjärtan

1. Sätt ugnen på 125°. Snitta upp vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull ihop med grädde och mjölk och koka upp. Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda ner dem i gräddmjölken.
2. Låt den svalna till ljummen och rör ner äggulor och socker. Vispa inte eftersom det inte ska komma in luft i smeten.
3. Smörj en ugnsäker form (12 x 12 cm) eller portionsformar, 8 cm i diameter (cocotteformar). Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat. Tiden beror på formen/formarnas höjd och vidd. Det tar ca 55 min i djupare formar, ca 40 min i formar som är vidare och lägre. Förbered hit och ställ kallt.
4. Skär bort bladfästet på jordgubbarna med ett djupt V-format snitt. När de sedan skivas tunt får de formen av hjärtan.
5. Lägg skivorna på krämen. Strö över socker och karamellisera sockret med brännare (eller gratinera ev på maxvärme/grill högst upp i ugnen 2–4 min. Ha luckan på glänt och passa).

Recept från