55555

En traditionell brûlée smaksatt med kardemumma och vanilj blir bästa tillbehöret till rabarbern.

För 10 personer

Ingredienser

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 vaniljstång
0,5 tsk kardemummakärnor, hela
5 äggulor
4 msk råsocker

Garnering:

0,5 dl strösocker

Crème brûlée – gör så här:

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg ner både stång och frön i kastrullen tillsammans med kardemummakärnorna.
  2. Koka upp gräddmjölken med kryddorna och låt svalna. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ihop gräddmjölken med äggblandningen och låt dra i kylen ca 6 timmar.
  3. Sätt ugnen på 125º.
  4. Sila bort kardemumma och vaniljstång från smeten. Häll upp i små ugnssäkra formar. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Crèmen ska vara krämig men inte rinnig när den är färdig. Den stelnar till när den svalnat.Förvara formarna i kylen tills det är dags för servering.
  5. Strö socker på brûléerna och bränn till ett gyllenbrunt lock med gasbrännare.
Rabarberdessert

Foto: Agneta Thorsèn

Så här tjusigt kan de tredelade desserten serveras när rabarberpajen gräddas i portionsformar. Recept till de andra två desserterna hittar ni nedan.