00000

Pilgrimsmusslor köper man bäst hos fiskhandlaren. De säljs djupfrysta, styckvis och kan gärna vara stora, men utan rom. Beräkna minst en mussla per gäst. De grillas bara någon minut på grill eller i grillpanna. Välmogen avokado likaså. Till detta serveras en guldgul sallad gjord på stora, libanesiska couscousgryn. Den typen av couscous finns i orientaliska affärer. Hittar du dem inte går salladen bra att göra på vanliga couscousgryn.

För 10 person(er)

Ingredienser

Couscoussallad:

1 vitlöksklyfta finhackad
1 tsk olivolja
0,5 g saffran
3 dl libanesisk couscous eller vanlig
0,5 tsk salt
8 dl vatten
2 röda paprikor
4 salladslökar
0,75 dl citron pressad
1 dl apelsin pressad
3 msk olivolja
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar från kvarn

Grillat:

10 pilgrimsmusslor stora
3 avokadofrukter mogna
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn

1. Couscoussallad: Låt den finhackade vitlöken fräsa snabbt i lite olivolja utan att den tar färg.
2. Tillsätt saffran, couscous (libanesisk), salt och vattnet, till vanlig couscous ska du halvera mängden vatten. Låt det sjuda ca 30 minuter (libanesisk) och häll av i ett durkslag. För vanlig couscous, låt koka upp, dra det från värmen och låt svälla ca 5 minuter. Vispa kraftigt och se till så att den vanliga couscousen inte blir klumpig.
3. Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg dem i kokande vatten och låt koka ca 5 minuter. Lägg dem sedan i isvatten. Ta bort det tunna skalet och tärna dem smått.
4. Ansa, skölj och skiva salladslöken så tunt som möjligt. Blanda ner den tillsammans med övriga ingredienser i couscousen. Smaka av med salt och peppar.
5. Grillat: Dela avokadon och ta bort kärnorna. Skär avokadon i bitar och ta bort skalet.
6. Vänd runt avokadobitar och pilgrimsmusslor i olivolja, salt och peppar.
7. Grilla pilgrimsmusslorna (på grill eller i grillpanna) 1-2 min/sida, därefter avokadon samma tid. Servera gärna omgående tillsammans med couscoussalladen på buffébordet.

Fler recept med: Övrigt, Sallader