00000

Recept på coq au vin blanc med rostad vitkålspuré och friterade timjankvistar. En mustig och god kycklinggryta som känns lyxig med den rostade vitkålspurén till.

För 4 personer

Ingredienser

2 majskycklingfiléer med skinn, (à 350 g)
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
100 g rökt fläsk
250 g schallottenlök
150 g små champinjoner
3 dl torrt vitt vin
1 msk konc kycklingfond
1 msk japansk soja
2 tsk Maizena majsstärkelse

Vitkålspuré

1 kilo vitkål
4 potatisar, (ca 350 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar

Friterad timjan

1 kruka timjan
ca 2 dl rapsolja

Tillbehör

blandade salladssorter t ex mâche-, rosé- och rödbetsskott

45 min

Coq au vin blanc – gör så här:

  1. Vitkålspuré: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills kål och potatis är mjuka och har fått fin färg, ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden.
  2. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.
  3. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.
  4. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.
  5. Friterade timjankvistar: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.
  6. Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
  7. Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.
Fler recept med: Gryta, Övrigt