00000

Mustig och god gryta som känns lyxig med den rostade purén till.

För 4 personer

Ingredienser

2 majskycklingfiléer med skinn (à 350 g)
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
100 g fläsk rökt
250 g schallottenlök
150 g champinjoner små
3 dl vitt vin torrt
1 msk kycklingfond konc
1 msk soja japansk
2 tsk Maizena majsstärkelse

Vitkålspuré

1 kg vitkål
4 potatisar (ca 350 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar

Friterad timjan

1 kruka timjan
ca 2 dl rapsolja

Tillbehör

blandade salladssorter t ex mâche-, rosé- och rödbetsskott

Coq au vin med vitt vin

1. Puré: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills kål och potatis är mjuka och har fått fin färg, ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden.

2. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.

3. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.

4. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.

5. Timjan: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.

6. Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

7. Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.

Fler recept med: Övrigt