Confiterade anklår

4.34.34.34.34.3

Confiterad anka, att koka anka i sitt eget fett, är en traditionell fransk delikatess. Resultatet blir saftigt och lyxigt och betydligt mindre fett än sitt rykte!

För 4 pers

Ingredienser

Confiterade anklår

4 anklår (à 350 g)
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
4 vitlöksklyftor
4 timjankvistar
2 lagerblad
1 kilo ank- eller gåsfett

Tillbehör

1 påse blandade salladsskott (125 g)
1 dl körsbär från burk
1 dl valnötter

Vinägrett

1 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

20 min + 1 1/2 dygn i kylen, 2 1/2 timmes koktid och 30 min i ugn

Confiterade anklår – gör så här:

  1. Gnid in anklåren med salt och peppar och lägg dem på ett fat. Skala och hacka vitlöken och strö den över anklåren. Lägg på timjankvistar och lagerblad. Täck formen med aluminiumfolie och ställ formen i kylen ca 12 timmar.
    confiterad-anka-steg-1
  2. Smält fettet i en gryta. Lägg i anklåren.
    confiterad-anka-steg-2

    Foto: Anders Schønneman

  3. Låt anklåren sjuda under lock ca 2 1/2 timme.
    confiterad-anka-steg-3

    Foto: Anders Schønneman

  4. Ta upp anklåren och lägg dem i en form. Sila över fettet och se till att låren täcks helt och hållet.
    confiterad-anka-steg-4

    Foto: Anders Schønneman

  5. Ställ formen i kylen och låt stå ca 24 timmar.
    confiterad-anka-steg-5

    Foto: Anders Schønneman

  6. Sätt ugnen på 225 grader. Skrapa av fettet från anklåren och lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt  i ugnen så att skinnet får fin färg och köttet är genomvarmt, ca 30 min.
    confiterad-anka-steg-6

    Foto: Anders Schønneman

  7. Fördela salladsskotten på tallrikar. Strö över körsbär och valnötter och lägg anklåren ovanpå.
  8. Dressing: Rör ihop vinäger, senap, pressad vitlök, olja, salt och peppar. Ringla dressingen över. Servera.
    07-confit-de-canard

    Foto: Anders Schønneman

Ankfett

Ankfettet köps i saluhallar och kan sparas och frysas till koket nästa gång.