00000

Att confitera innebär att koka eller ugnsbaka i fett under lång tid. Här har rimmat fläsk ugnsbakats i ankfett  på låg värme i 12 timmar, köttet blir då saftigt och gott.

För 6 person(er)

Ingredienser

2 kg fläsksida rimmad, med svål
1 l ankfett*
2 msk smör
2 msk kalvfond koncentrerad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald

Kål

400 g vitkål
2 msk bladpersilja hackad
1 msk champagnevinäger
0,75 tsk salt

Lök

400 g schalottenlök
50 g smör
2 tsk strösocker
2 dl öl ljust
1 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald

Bondbönor

800 g bondbönskidor
1 msk kalvfond koncentrerad
1 dl vatten
2 msk smör
0,5 msk sherryvinäger
0,75 tsk salt

tillbehör

potatispuré

1. Sätt ugnen på 90°. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form och häll över ankfettet. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen 12 timmar. Ta upp det ur fettet.
2. Lägg köttet i press i kylskåpet ca 12 timmar.
3. Skär bort svålen och skär den i strimlor. Stek strimlorna riktigt knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
4. Kål: Finstrimla kålen. Blanda med persilja, vinäger och salt.
5. Skala och finhacka schalottenlöken. Bryn den i smör tillsammans med sockret ca 5 min under omrörning. Häll över ölet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.
6. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i stora bitar och lägg det i en ugnssäker form. Smält smöret och blanda med kalvfond, salt och peppar. Pensla köttet med blandningen och värm det mitt i ugnen ca 1 timme.
7. Bönor: Repa bönorna ur skidorna och skala dem. Koka upp fond, vatten, smör och vinäger. Värm bönorna i blandningen ca 3 min. Krydda med salt.
8. Servera köttet med lök, kål, bondbönor, svål och potatispuré.

* Ankfett finns att köpa i saluhallar.