3.63.63.63.63.6

Clubstek med ramslök- och baconsmör och grillad färskpotatisgratäng är festmat. Har färskpotatisen ännu inte dykt upp i butiken kan den ersättas med annan liten potatis.

För 4 personer:

Ingredienser

1 clubstek, (800 g)
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald 

Smör:

1 paket bacon, (140 g)
6 ramslöksblad
100 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Potatis:

800 g färskpotatis
4 rödlökar, färska
50 g ost, lagrad, riven , t ex cheddar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl vispgrädde

Tillbehör:

sallad

30 minuter + tid att grilla

Clubstek med ramslök- och baconsmör och grillad färskpotatisgratäng – gör så här:

  1. Smör: Skär baconet i smala strimlor. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av i en sil och kallna. Finhacka ramslöken. Rör smöret smidigt. Blanda i bacon och ramslök. Krydda med salt och peppar.
  2. Potatis: Skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Ansa och strimla löken och blasten. Riv osten.
  3. Krossa varje potatis lätt med en gaffel. Lägg potatisen i en form som tål att stå på grillen och strö över löken. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och strö över osten. Ställ formen på grillen och låt stå under lock ca 15 min.
  4. Gnid in köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla köttet på indirekt värme ca 10 min på varje sida eller i grillpanna ca 6 min på varje sida. Låt köttet vila ca 5 min.
  5. Skär bort benet och skär köttet i cm-tjocka skivor. Servera med smör, potatisgratäng och sallad.