Clementintårta med chokladglasyr
Ingredienser
- 400 g clementiner - gärna ekologiska
- 2,5 dl strösocker
- 6 ägg
- 5 dl mandelmjöl - eller malda sötmandlar (250 g)
- 1,5 tsk bakpulver
Chokladglasyr
- 225 g mörk choklad - mörk
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl mjölk
- 25 g smör - rumsvarmt
- 2 msk konjak - rom eller whisky
Garnering
- choklad och godis
Tillbehör
- ev grädde - vispad
Gör så här
-
Skölj clementinerna. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud under lock ca 20 min. Häll av vattnet och låt svalna lite. Ta bort kvistfästet. Sätt ugnen på 175°.
-
Mixa de hela clementinerna till en ganska jämn puré i matberedare. Tillsätt sockret. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mandelmjöl och bakpulver. Häll smeten i en osmord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett klippt bakplåtspapper i botten.
-
Grädda kakan mitt i ugnen 40–50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan kallna. Lossa den genom att skära längs insidan av formen.
-
Chokladglasyr: Grovhacka chokladen och lägg i en kastrull. Häll över grädde och mjölk. Smält ihop på svag värme till en jämn och blank smet, rör då och då. Ta kastrullen från plattan och rör ner smör och konjak. Häll smeten i en bunke och lägg plastfolie direkt mot chokladen. Låt kallna och tjockna ca 4 timmar eller över natten.
-
Lägg kakan på ett serveringsfat, bred chokladglasyr runt om. Garnera med chokladägg och godis. Servera gärna med grädde. Förvara i rumstemperatur 2–3 dagar eller i kylen 1–2 veckor.