22222

Clementinsorbet som serveras med kattungor och Drambuie är en fruktig dessert.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 gelatinblad
1 dl vatten
2 msk glykos
1 dl strösocker
2 dl clementin, pressad (ca 6 clementiner)
0,75 dl citron, pressad
1 msk Drambuie, (örtlikör)

Kattungor, ca 20 kakor:

50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
1,5 dl vetemjöl
1 citron

20 minuter + 10 minuter i ugn + tid för sorbeten att frysa

Clementinsorbet med tillbehör – gör så här:

  1. Kattungor: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i bitar. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör i lite i taget av äggvitan. Sikta mjölet och vänd ner i smeten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i smeten.
  2. Lägg smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut längder, 6–7 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kakorna svalna på plåten innan de lossas och sedan får kallna.
  3. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker, vatten och glykos. Ta kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma sockerlagen. Häll i clementin- och citronsaft. Låt kallna. Frys blandningen i glassmaskin.
  4. Fördela sorbeten i frostade glas och häll på Drambuie. Servera kattungorna till.
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär