Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass är en lätt dessert. Använd nötter som blivit över efter jul och baka små knapriga maränger. De maränger som blir över håller ca 1 månad i en luft-tät burk.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 8 - 10 clementiner
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten

Marängknappar, ca 80 knappar

  • 2 dl nötter - blandade, t ex valnötter, hasselnötter, pistaschnötter
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Tillbehör

  • 4 kulor vaniljglass

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Marängknappar: Sätt ugnen på 100°. Grovhacka nötterna för hand eller i en liten matberedare. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en blank marängsmet. Blanda i nötterna.

  2. Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Låt marängerna kallna på plåten.

  3. Halvera clementinerna och pressa ut 4 dl saft. Koka upp clementinsaft och socker i en kastrull. Rör ut potatismjölet i vattnet och vispa ner redningen i kastrullen. Ta kastrullen åt sidan så snart det kokat upp. Låt soppan svalna och ställ den sedan i kylen så att den blir riktigt kall.

  4. Häll upp soppan i tallrikar och strö i maränger. Lägg i en kula glass och garnera med citronmeliss. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!