3.53.53.53.53.5

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass är en lätt dessert. Använd nötter som blivit över efter jul och baka små knapriga maränger. De maränger som blir över håller ca 1 månad i en luft-tät burk.

För 4 personer:

Ingredienser

8-10 clementiner
1 dl strösocker
0,75 msk potatismjöl
1 dl vatten

Marängknappar, ca 80 knappar:

2 dl nötter, blandade, t ex valnötter, hasselnötter, pistaschnötter
2 äggvitor
1,5 dl strösocker

Tillbehör:

4 kulor vaniljglass

Garnering:

citronmeliss

20 minuter + 1 timme i ugn + tid för soppan att kallna

Clementinsoppa med nötmarängknappar och glass – gör så här:

  1. Marängknappar: Sätt ugnen på 100°. Grovhacka nötterna för hand eller i en liten matberedare. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en blank marängsmet. Blanda i nötterna.
  2. Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Låt marängerna kallna på plåten.
  3. Halvera clementinerna och pressa ut 4 dl saft. Koka upp clementinsaft och socker i en kastrull. Rör ut potatismjölet i vattnet och vispa ner redningen i kastrullen. Ta kastrullen åt sidan så snart det kokat upp. Låt soppan svalna och ställ den sedan i kylen så att den blir riktigt kall.
  4. Häll upp soppan i tallrikar och strö i maränger. Lägg i en kula glass och garnera med citronmeliss. Servera genast.
Fler recept med: Frukt och bär