2 1/2 timme + 1 timme i kyl + 45 minuter i ugn
Clementinpaj – gör så här:
- Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och ta bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka clementinerna under lock ca 2 timmar.
- Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare.
- Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Halvera clementinerna. Peta ut kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.
- Grädda mitt i ugnen 40–45 min, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass.