Artikeln innehåller annonslänkar

Clementinpaj med pinjenötter och lättvispad grädde

Clementinpaj med pinjenötter och lättvispad grädde passar både till kaffet och som dessert. Clementinerna kokas länge med skalet kvar och mixas sedan, vilket ger paj­fyllningen en fyllig god smak.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 clementiner
  • 500 g mandelmassa
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g pinjenötter

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och ta bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka ­clementinerna under lock ca 2 timmar.

  2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare.

  3. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 200°. Halvera clemen­tinerna. Peta ut kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. ­Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg ­fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.

  5. Grädda mitt i ugnen 40–45 min, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!