3.93.93.93.93.9

Clementinpaj med pinjenötter och lättvispad grädde passar både till kaffet och som dessert. Clementinerna kokas länge med skalet kvar och mixas sedan, vilket ger paj­fyllningen en fyllig god smak.

För 12 bitar:

Ingredienser

5 clementiner
500 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
4 ägg
2 msk vetemjöl
50 g pinjenötter

Pajdeg:

100 g smör
2 dl florsocker
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
0,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vaniljglass, eller lättvispad grädde

2 1/2 timme + 1 timme i kyl + 45 minuter i ugn

Clementinpaj – gör så här:

  1. Skölj clementinerna noga i ljummet vatten och ta bort blomfästena. Lägg dem, med skal, i en stor kastrull med vatten. Koka ­clementinerna under lock ca 2 timmar.
  2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i en matberedare.
  3. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200°. Halvera clemen­tinerna. Peta ut kärnorna och mixa clementinerna (med skalet kvar) grovt i en matberedare. ­Finriv mandelmassan och blanda med smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd i mjölet. Lägg ­fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna.
  5. Grädda mitt i ugnen 40–45 min, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med glass.