Clementine pound cake

Tung och saftig kaka med smak av clementin och kardemumma. Den går bra att frysa, men vänta med att lägga på glasyren till strax före servering.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 clementiner
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 ägg - stora
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 dl yoghurt - naturell
  • 1 tsk kardemumma - mortlad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Clementinglasyr

  • 1 clementin
  • 3 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj clementinerna i ljummet vatten. Riv 1 msk skal och pressa ut 1 dl saft.

  2. Vispa smör, socker och olja smidigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.

  3. Sikta ner mjölet. Tillsätt yoghurt, kardemumma, salt, vaniljpulver, clementinsaft och clementinskal. Vispa hastigt ihop till en slät smet.

  4. Bred ut smeten i en smord sockerkaksform, 1 1/2 liter. Grädda längst ner i ugnen ca 50 min. Ta ut och låt kakan stå i formen och svalna 5–10 min innan den stjälps upp och får kallna.

  5. Glasyr: Skölj clementinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa samman florsocker och clementinsaft. Ringla glasyren över kakan. Strö över clementinskal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!