55555

Tung och saftig kaka med smak av clementin och kardemumma. Den går bra att frysa, men vänta med att lägga på glasyren till strax före servering.

För 8 bitar:

Ingredienser

2 clementiner
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
0,5 dl rapsolja
3 ägg, stora
4 dl vetemjöl, (240 g)
1 dl yoghurt, naturell
1 tsk kardemumma, mortlad
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver

Clementinglasyr:

1 clementin
3 dl florsocker

20 minuter + 50 minuter i ugn

Clementine pound cake – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj clementinerna i ljummet vatten. Riv 1 msk skal och pressa ut 1 dl saft.
  2. Vispa smör, socker och olja smidigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
  3. Sikta ner mjölet. Tillsätt yoghurt, kardemumma, salt, vaniljpulver, clementinsaft och clementinskal. Vispa hastigt ihop till en slät smet.
  4. Bred ut smeten i en smord sockerkaksform, 1 1/2 liter. Grädda längst ner i ugnen ca 50 min. Ta ut och låt kakan stå i formen och svalna 5–10 min innan den stjälps upp och får kallna.
  5. Glasyr: Skölj clementinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa samman florsocker och clementinsaft. Ringla glasyren över kakan. Strö över clementinskal.