00000

Claypot rice är en kinesisk risrätt. I avdelningen knaprigt ris är det få rätter som slår den kantonesiska klassikern claypot rice där ris kokas i en lergryta över glödande kol tillsammans med toppingen vilket ger en djup buljongig smak och en himmelsk knaprig, sojakaramelliserad risbotten.

För 4 personer:

Ingredienser

4 dl ris, rundkornigt
4 dl vatten
400 g kycklinglårfilé, med skinn
1 msk majsstärkelse, Maizena 
1 tsk shaoxingvin, sake eller torr sherry
1 tsk soja, kinesisk 
1 tsk rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 bit ingefära, (ca 5 cm)
4 salladslökar
2 bok choy
1 msk sesamolja

Sås:

3 msk soja, ljus
2 msk soja, mörk
1 msk fisksås, asiatisk
1 msk strösocker

45 minuter + 1 timme för riset att stå och kycklingen att marinera

Claypot rice – gör så här:

  1. Skölj riset tills vattnet är klart och lägg det sedan i 4 dl vatten i en claypot ca 1 timme.
  2. Rör ihop majsstärkelse, vin, soja, olja, socker och salt. Gnid in blandningen i kycklingen. Skala och finstrimla ingefäran. Ansa och strimla salladslöken. Strö ingefära och salladslök över kycklingen. Låt stå i kylen fram till tillagningen.
  3. Sås: Rör ihop ingredienserna.
  4. Häll kol i ena halvan av grillen och tänd på. Ställ claypoten på ett galler direkt över den halva av grillen med kolen under. Lägg kycklingen på riset när det kokat upp och lägg på locket. Låt koka ca 5 min.
  5. Ställ över claypoten på den halva av grillen utan kol under och sätt locket på grillen. Tillaga på indirekt värme ca 25 min. Skär bok choy i halvor.
  6. Lyft försiktigt upp claypoten och ta bort gallret. Ställ claypoten direkt på glöden, ta av locket och häll på såsen jämnt runtom. Ringla över sesamolja. Lägg bok choyen i kanterna. Sätt tillbaka locket och låt stå i kolen tills riset blivit riktigt knaprigt, ca 2 min.
  7. Ta gryta från grillen och låt stå ca 5 min. Lyft av locket och servera.

Recept: Jonas Cramby