45 minuter + 1 timme för riset att stå och kycklingen att marinera
Claypot rice – gör så här:
- Skölj riset tills vattnet är klart och lägg det sedan i 4 dl vatten i en claypot ca 1 timme.
- Rör ihop majsstärkelse, vin, soja, olja, socker och salt. Gnid in blandningen i kycklingen. Skala och finstrimla ingefäran. Ansa och strimla salladslöken. Strö ingefära och salladslök över kycklingen. Låt stå i kylen fram till tillagningen.
- Sås: Rör ihop ingredienserna.
- Häll kol i ena halvan av grillen och tänd på. Ställ claypoten på ett galler direkt över den halva av grillen med kolen under. Lägg kycklingen på riset när det kokat upp och lägg på locket. Låt koka ca 5 min.
- Ställ över claypoten på den halva av grillen utan kol under och sätt locket på grillen. Tillaga på indirekt värme ca 25 min. Skär bok choy i halvor.
- Lyft försiktigt upp claypoten och ta bort gallret. Ställ claypoten direkt på glöden, ta av locket och häll på såsen jämnt runtom. Ringla över sesamolja. Lägg bok choyen i kanterna. Sätt tillbaka locket och låt stå i kolen tills riset blivit riktigt knaprigt, ca 2 min.
- Ta gryta från grillen och låt stå ca 5 min. Lyft av locket och servera.
Recept: Jonas Cramby