Clam rolls med citronmajonnäs

Recept på clam rolls med citronmajonnäs. Så frasigt och så gott! Den som har bråttom kan smaksätta färdig majonnäs med citronsaft.

30 minuter + 1 timmes tining

Clam rolls med citronmajonnäs – gör så här:

  1. Tina musslorna och låt dem rinna av.
  2. Majonnäs: Vispa äggulan med 1/2 msk citronsaft och senap. Tillsätt oljan, lite i taget, i en fin stråle och vispa ihop till en luftig majonnäs. Smaksätt med 1/2 msk citronsaft och krydda med salt och peppar.
  3. Rör ihop filmjölk och srirachasås i en liten skål. Blanda majsmjöl och salt i en djup tallrik. Vänd musslorna i omgångar i filmjölken och rulla dem sedan i majsmjölet.
  4. Hetta upp oljan i en fritös eller kastrull till 180°. Fritera musslorna i omgångar 2–3 min, tills de fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Smält smöret. Pensla korvbröden med smör på sidorna och på ovansidan. Grilla i ugnen 2–3 min, tills de börjar få färg.
  6. Fyll bröden med friterade musslor och ringla över majonnäs. Strö på finhackad gräslök. 

Recept av Ylva Porsklev

Att dricka till clam rolls

Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 (1507) Tyskland, 24:70 (50 cl). Ekologiskt veteöl med fin fräschör, här finns toner av bröd, honung och en lätt krydda. 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690) USA, 129 kr. Vitt vin med drag av mandariner, frisk lime och en lätt druvsötma i eftersmaken. 

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,4 % (1922) Tyskland, 13:90 (50 cl). Alkoholfritt veteöl, kryddigt, piggt och fräscht med mild beska. 

Säkerhetstips!

  • Om du friterar i gryta eller kastrull på spisen behöver du använda en platta som är mindre än grytan. Då är det mindre risk att fettdroppar hamnar på plattan där de kan fatta eld.
  • Ha alltid ett lock till hands som du kan lägga på om oljan börjar brinna.

Frityrtips

  • Ha tålamod och fritera i omgångar. Oljans temperatur sjunker snabbt om kastrullen/ fritösen proppas full, och resultatet blir då inte lika frasigt.
  • Fyll aldrig kastrullen mer än till hälften med olja, annars kan den koka över. På fritöser finns markeringar för oljenivån.
  • Släpp ner det som ska friteras nära oljans yta. Annars får du garanterat ta hand om rejäla oljestänk.
  • Låt det friterade rinna av. Haka fast korgen om du använder fritös och låt oljan droppa av. Använder du hålslev, håll den över grytan och låt oljan droppa av.

Vintyper som passar extra bra till skaldjur

Sancerre från Loire, Frankrike. Lättsamt aromatiska viner med sval druvkaraktär och frisk fruktsyra. 

Muscadet från Loire, Frankrike. Lätta, skira viner – läckra till naturella ostron. 

Chablis från Bourgogne, Frankrike. Det finns både de som har lätt fatkaraktär och de som är helt utan. Friska, eleganta viner. 

Champagne, Frankrike. Aptitretande bubbel med många nyanser är kanske det optimala skaldjursvinet. 

Riesling från Mosel eller Rheingau i Tyskland. Kvillrande friska viner, antingen kruttorra eller med en lätt antydan till sötma. 

 

Recept från