Clam chowder på Fridas vis
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor - färska
- 3 vitlöksklyftor
- 0,5 fänkål - (ca 150g)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 3 dl veteöl - t ex Paulaner Weissbier Kristall (1530)
Garnering
- 0,5 dl persilja - eller gräslök hackad
- 1 citron - i klyftor
- 25 g mangoldskott
Chowder (musselsoppa)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 schalottenlökar
- 0,5 fänkål - (150 g)
- 2 palsternackor - (200 g)
- 0,5 rotselleri - (300 g)
- 1 msk olivolja
- buljongen från musselkoket
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk - (3 %)
- 2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
-
Rensa blåmusslorna noggrant under rinnande kallt vatten. Ta bort skägget och kasta de musslor som är trasiga eller som inte sluter sig vid en lätt knackning.
-
Skala och hacka vitlöken. Ansa och tärna fänkålen. Fräs i olivolja i en gryta ca 3 min.
-
Tillsätt musslorna. Salta, peppra och häll över ölen. Låt puttra under lock tills de öppnar sig, ca 5 min. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
-
Häll av buljongen och spara den till soppan. Lägg upp musslorna på ett fat tillsammans med några citronklyftor. Strö över hackad persilja eller gräslök. Garnera med mangoldskott.
-
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala och tärna palsternacka och rotselleri. Fräs i olivolja i grytan ca 5 min.
-
Häll på musselbuljongen och koka grönsakerna mjuka under lock ca 10 min.
-
Tillsätt grädden och mixa soppan slät med mixerstav. Sila den i en finmaskig sil. Tillsätt mjölken. Smaka av med vitvinsvinäger.
-
Koka upp soppan vid servering. Servera gärna ur termos.