Citrussallad, smördegs- snurror och vaniljglass

En fräsch rosa-röd-orange sallad i söt lag blir en frisk avslutning på vintermiddagen.

Citrussallad, smördegs- snurror och vaniljglass

1. Skala apelsin och grapefrukt med en kniv så att allt vitt skal försvinner. Skär ut hinnfria klyftor över en bunke.  Spara fruktsaften till lagen. Skala och klyfta clementiner.
2. Klyfta granatäpplet. Bryt isär klyftorna, peta ut kärnorna. Blanda kärnorna med citrusfrukterna.
3. Lag: Halvera passionsfrukterna och gröp ut kärnorna. Lägg  dem i en liten kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
4. Blanda passionsfrukt, vaniljfrön
och vaniljstång, fruktsaft och socker i en kastrull. Låt koka ihop utan lock på svag värme tills ca 1 dl återstår. Sila. tillsätt likören.
5. Häll den varma lagen över citrusfrukterna. Ställ kallt till servering.
6. Sätt ugnen på 225°. Kavla smördegen till dubbel storlek, strö över ca 1 msk socker. Vik degen dubbel. Upprepa proceduren ytterligare 2 gånger.
7. Skär degen i mindre bitar. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
8. Servera citrussalladen med smördegssnurrorna och vaniljglass.

Recept från