Citrussallad med lax

00000

Recept på citrussallad med lax. Det är gott att blanda olika sorters lax, och har man gravlax kan den vara god att halstra till.

För 4 personer:

Ingredienser

6 citrusfrukter, –7, t ex apelsin, blodapelsin och grape
400 g lax, gravad, varm- eller kallrökt
2 avokador
0,5 tsk havssalt
färska örter, t ex körvel, dill eller persilja
2 msk rapsfrön, rostade
2 msk rapsolja, kallpressad, mild

Senapscrème:

2 dl smetana
1 msk senap, grovkornig, osötad
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

bröd

20 minuter

Citrussallad med lax — gör så här:

  1. Senapscrème:  Vispa alla ingredienser till en kräm med elvisp.
  2. Skär bort skalet på citrusfrukterna. Skiva några och skär andra i bitar, lägg upp på ett fat.
  3. Halvera avokadorna och gröp ut fruktköttet med en sked. Fördela avokadon på salladen och krydda med havssalt. Strö på örter och rapsfrön. Ringla över olja.
  4. Fördela laxen i bitar på salladen och lägg på små klickar eller ”ägg” av senapscrèmen.