Citrusmarängpaj

Recept på citrusmarängpaj. Citrusfyllningen bör göras samma dag som den läggs i pajskalet, annars blir den för lös.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 50 g mandelflarn - rostad
  • 1 tsk blodapelsinskal - rivet

Fyllning

  • 1 blodgrape
  • 1 blodapelsin
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 4 äggulor
  • 100 g smör

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm kardemumma - finstött

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl, mandel och apelsinskal till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Skölj grapefrukt och apelsin i ljummet vatten. Riv 1 msk skal från grapen och 2 tsk skal från apelsinen. Pressa ut 2 dl grapefruktsaft och 1 dl apelsinsaft. Vispa saft, skal, socker och majsstärkelse i en kastrull. Värm blandningen under vispning tills den tjocknar.

  4. Tillsätt smöret och låt det smälta. Vispa ner äggulorna i citruskrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden tills krämen blir tjock, den ska inte koka. Låt kallna och häll krämen i pajskalet.

  5. Maräng: Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Blanda ner kardemumman. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa små toppar på pajen. Bränn med en brännare eller ställ pajen högt upp i ugnen på grill och högsta värme ca 3 min. Servera direkt.

Recept av Ulla Karlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!