Citrusmarängpaj

00000

Recept på citrusmarängpaj. Citrusfyllningen bör göras samma dag som den läggs i pajskalet, annars blir den för lös.  

För 10 bitar:

Ingredienser

125 g smör
0,5 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
50 g mandelflarn rostad
1 tsk blodapelsinskal rivet

Fyllning:

1 blodgrapefrukt
1 blodapelsin
2 dl strösocker
2,5 msk majsstärkelse Maizena
4 äggulor
100 g smör

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm kardemumma finstött

30 minuter + tid att kallna

Gör så här:

  1. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl, mandel och apelsinskal till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
  3. Fyllning: Skölj grapefrukt och apelsin i ljummet vatten. Riv 1 msk skal från grapen och 2 tsk skal från apelsinen. Pressa ut 2 dl grapefruktsaft och 1 dl apelsinsaft. Vispa saft, skal, socker och majsstärkelse i en kastrull. Värm blandningen under vispning tills den tjocknar.
  4. Tillsätt smöret och låt det smälta. Vispa ner äggulorna i citruskrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden tills krämen blir tjock, den ska inte koka. Låt kallna och häll krämen i pajskalet.
  5. Maräng: Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Blanda ner kardemumman. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa små toppar på pajen. Bränn med en brännare eller ställ pajen högt upp i ugnen på grill och högsta värme ca 3 min. Servera direkt.

Recept av Ulla Karlström