Citruscouscous med lammracks och kall yoghurtsås

Lammracks serveras med en matig couscoussallad som smaksatts med zucchini, russin, pistaschnötter och färska örter.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g lammracks
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl couscous
  • 1 msk apelsinskal - finrivet
  • 1 msk citronskal - finrivet
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond - konc
  • 1 zucchini
  • 2 dl tranbär - torkade eller russin
  • 1 dl solrosfrön - eller pumpa­kärnor
  • 1 dl bladpersilja - bladpersilja

Citrusdressing

  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl apelsin - pressad
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Yoghurtsås

  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 tsk citronskal - rivet
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Ta fram lammracksen i god tid så att de hinner bli rumstempererade. Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet med salt och peppar och stek runt om i smör tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 40 min. Låt köttet vila medan ­salladen tillagas.

  2. Lägg couscousen i en skål och tillsätt apelsin- och citronskal. Koka upp vatten och fond och häll över couscousen. Täck med ett lock och låt stå ca 10 min.

  3. Citrusdressing: Blanda alla ingredienser.

  4. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Grovriv zucchinin och blanda med couscousen. Tillsätt tranbär, solrosfrön, persilja och citrusdressing. Blanda om.

  5. Yoghurtsås: Rör ihop alla ingredienser.

  6. Skär lammracksen i skivor och servera med sallad och yoghurtsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!