En medelhavssmakande grönsaksrätt som får god smak av bland annat sardeller. Paprikorna delas och rostas med skalen upp i 250° i ugnen tills skalen är svarta. Lägg dem i plastpåse ca 10 min och dra sedan av skalet.

För 10 person(er)

Ingredienser

4 endiver
2 msk smör
2 dl vatten
2 msk pressad citron
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm peppar nymald

Ratatouille

400 g aubergine
300 g zucchini
2 röda rostade paprikor
1 gul lök
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm peppar
1,5 tomatconcassé (se recept)

Fyllda plommontomater

10 plommontomater
3 msk kapris
2 schalottenlökar finhackade
1 vitlöksklyfta finhackad
1 röd paprika mycket finhackad
1 dl mandel skållad, rostad, hackad
4 sardeller finhackade

Tomatconcassé

8 plommontomate skållad skalade urkärnade
2 msk olivolja
2 schalottenlökar finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
0,5 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm peppar nymald
1 msk tomatpuré

1. Endiver: Skär försiktigt av roten på endiverna. Koka upp smör, vatten, citronsaft, socker, salt och peppar i en liten kastrull.
Lägg ner endiverna, täck med smörpapper och sjud på svag värme ca 10 min. Vänd och sjud ytterligare 10 min eller tills de känns mjuka. Ta upp och låt kallna.
2. Ratatouille: Skär bort skalet i ca 3 mm tunna skivor på längden av aubergine och zucchini så att alla skivor är färgade på ena sidan.
Därefter skärs skivorna samt paprika och lök i bitar 2×2 cm.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn grönsakerna hastigt.
Salta och peppra.
4. Plommontomater: Skålla och skala tomaterna. Skär av en liten bit vid stjälkfästet så att de står stadigt och kan kärnas ur. Blanda samman kapris, lök, vitlök, paprika, mandel och sardeller och fyll kärnhusen med blandningen. Ställ kallt tills de ska serveras.
– Hit går bra att förbereda dagen före –
5. Servering: Dela endiverna i 4 delar. Hetta upp tomatconcassén och vänd ner de brynta grönsakerna och låt dem bli varma. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Lägg upp den varma ratatouillen på ett serveringsfat. Lägg endiverna ovanpå och de fyllda tomaterna vid sidan om.

TOMATCONCASSÉ
Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar. Hetta upp oljan i en kastrull.
Fräs tomater och lök ca 3 min och låt sedan koka ihop med kryddorna och tomatpuré ca 30 min. Kör i mixer till en puré.