Citrusaladåb med tomtegröt på dinkel och sötsalta julnötter

Många moment och kanske inte ett projekt för den stressade. Men oj vilken dessert! Dinkel ger gröten fin konsistens.

12 timmar

Recept: Citrusaladåb med tomtegröt på dinkel och sötsalta julnötter

  1. Skölj dinkeln i kallt vatten. Lägg den att svälla i rikligt med kallt vatten ca 8 timmar.
  2. Skala och skär grapefrukt, apelsin och lime i hinnfria klyftor. Pressa saften ur inkråmet, mät till 2 dl. Halvera och pressa saften ur clementinerna, mät till 4 dl. Blanda citrus- och clementinsaft. Sila genom kaffefilter eller en finmaskig sil.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Koka upp 2 1/2 dl av citrussaften och tillsätt 1 1/2 dl socker och gelatinblad. Blanda med övrig saft.
  4. Fördela citrusklyftorna i djupa tallrikar eller i glas och täck med citrusgelé. Låt stelna i kylen eller utomhus om det är kallt, ca 5 timmar.
  5. Julnötter: Skålla och skala mandeln. Koka socker och vatten i en stekpanna till en gyllenbrun karamell. Tillsätt mandel, nötter och kärnor. Strö på salt och pepparkakskrydda och blanda runt. Häll upp nötterna på bakplåtspapper eller silpatduk. Låt kallna. Hacka  nötterna.
  6. Gröt: Låt dinkeln rinna av. Koka dinkel och ris med vatten och salt under lock tills allt vatten kokat in, 10–15 min. Välj gärna en plastbelagd kastrull. Tillsätt mjölken och sjud under omrörning till en mjuk och krämig gröt, ca 30 min. Låt kallna. Vispa grädden och blanda den med gröten.
  7. Servera gröten till citrusaladåben och toppa med krokant.

Recept från