55555

Recept på citronvåfflor med vallmo och vanilj. Smeten går bra att göra i god tid i förväg så den får svälla ordentligt.

För 12-14 våfflor:

Ingredienser

150 g smör
1 citron
7 dl vetemjöl, (420 g)
3 msk florsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 krm vaniljpulver
4 ägg
8 dl mjölk
1 tsk vallmofrön

Tillbehör:

2,5 dl vispgrädde
0,5 liter vaniljglass
lönnsirap
färska bär, t ex blåbär, björnbär, hallon

15 minuter + 20 minuter för smeten att svälla + gräddningstid

Citronvåfflor med vallmo och vanilj – gör så här:

  1. Smält smöret och låt det kallna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Blanda mjöl, florsocker, bakpulver, salt och vaniljpulver. Vispa äggen med hälften av mjölken, häll ner det i mjölblandningen och rör till en slät smet. Blanda ner resterande mjölk och smöret. Rör ner citronskal och vallmofrön. Låt smeten svälla 20–30 min.
  3. Värm våffeljärnet. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.
  4. Servera våfflorna nygräddade med lättvispad grädde, vaniljglass, lönnsirap och färska bär.